We hebben het allemaal wel eens gehoord: "Earth Overshoot Day" - een dag die elk jaar eerder lijkt te komen en ons herinnert aan het feit dat we meer consumeren dan de aarde ons kan leveren.

Met een achtste plek op de wereldranglijst komt Nederland er niet goed vanaf en was onze eigen Earth Overshoot Day in 2024 al op 1 april :-(. Maar laten we het vanuit een positief perspectief bekijken en kijken naar de mogelijkheden om deze dag weer richting 31 december te verschuiven.

Wat is Earth Overshoot Day precies? 

Het is die dag in het jaar waarop we de natuurlijke hulpbronnen hebben opgebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Klinkt eng, toch? Het is als dat moment waarop je je realiseert dat je bankrekening leeg is en je nog een hele maand te gaan hebt. Maar hier is het ding: we hebben de mogelijkheid om dat te veranderen.

Wat kunnen bedrijven doen om bij te dragen?

Bij The Butterfly Generation weten we dat bedrijven een enorme invloed hebben - niet alleen op de economie, maar ook op het milieu en de samenleving als geheel. Dus wat kunnen bedrijven doen om bij te dragen aan een verschuiving naar een duurzamere toekomst? 

Hier zijn een paar ideeën:

  • Meet en Verminder je Ecologische VoetafdrukBegin met het begrijpen van de impact van je bedrijfsactiviteiten op het milieu. Dit kan variëren van het meten van je CO2-uitstoot tot het evalueren van je waterverbruik en afvalproductie. Zodra je deze informatie hebt, kun je doelen stellen om je impact te verminderen en duurzamere praktijken te implementeren.
  • Innovatie en Duurzaamheid Hand in Hand
    Kijk naar de natuur voor inspiratie. Biomimicry, zoals we eerder hebben besproken, kan een krachtig instrument zijn om duurzame oplossingen te vinden. Van het ontwerpen van producten die de natuurlijke hulpbronnen behouden tot het creëren van circulaire economiemodellen, er zijn talloze mogelijkheden voor bedrijven om te innoveren op een duurzame manier.
  • Samenwerken voor Verandering
    Niemand kan het alleen doen. Werk samen met andere bedrijven, non-profitorganisaties, overheidsinstanties en gemeenschappen om een echte verandering teweeg te brengen. Samen kunnen we een verschil maken en een duurzamere toekomst creëren voor ons allemaal.

Dus, laten we deze Earth Overshoot Day aangrijpen als een kans om na te denken over onze impact en actie te ondernemen. Laten we samenwerken om een wereld te creëren waarin purpose en profit elkaar versterken en waarin we allemaal kunnen gedijen.

Meer weten?

Sander van den Dries

Strateeg & founder

088 2039 999

sander@thebutterflygeneration.nl