BIOMIMICRY

BIOMIMICRY

Biomimicry is een concept dat draait om het leren van, en het nadoen van natuurlijke processen, systemen en organismen om innovatieve oplossingen te vinden voor menselijke problemen.

Wat is Biomimicry?

Biomimicry is afgeleid van de woorden "bio" (leven) en "mimesis" (imiteren). Het gaat om het observeren en bestuderen van de natuurlijke wereld, en vervolgens het toepassen van de gevonden principes, structuren en processen om menselijke problemen op te lossen. Deze aanpak is gebaseerd op het idee dat de natuur al miljoenen jaren heeft geëvolueerd en oplossingen heeft gevonden voor een breed scala aan uitdagingen, en dat we van deze oplossingen kunnen leren om duurzamere en efficiëntere technologieën en ontwerpen te ontwikkelen.

Sinds Janine Benyus in 1982 de term introduceerde heeft het al tot vele innovaties geleid in verschillende sectoren, van architectuur tot geneeskunde, en van energieproductie tot materialenwetenschap.

Voorbeelden van Biomimicry in Duurzame Innovatie:

  • De Lotusbloem als Inspiratie voor Zelfreinigende Oppervlakken

    De lotusbloem staat bekend om zijn vermogen om vuil en water af te stoten, waardoor zijn bladeren altijd schoon blijven. Dit principe is o.a. toegepast in de ontwikkeling van zelfreinigende oppervlakken voor gebouwen en voertuigen, waardoor het gebruik van water en chemicaliën voor schoonmaakwerkzaamheden wordt verminderd.

  • Termitenheuvels als Model voor Energie-efficiënte Gebouwen

    Termitenheuvels hebben een ingenieus ventilatiesysteem dat zorgt voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid in de heuvel, ondanks de extreme omgevingsomstandigheden. Dit concept wordt nu toegepast in de architectuur om energie-efficiënte gebouwen te ontwerpen die natuurlijke ventilatie en temperatuurregeling gebruiken om het energieverbruik te verminderen.

  • Haaienhuid als Inspiratie voor Stromingsbestendige Materialen

    Haaienhuid heeft een unieke microscopische structuur die turbulentie vermindert en de wrijving verlaagt, waardoor haaien efficiënt door het water kunnen bewegen. Deze structuur is gebruikt bij het ontwerpen van stromingsbestendige materialen voor schepen en zwemkleding, wat kan leiden tot brandstofbesparingen en een lagere CO2-uitstoot.

Voordelen van Biomimicry in Duurzame Innovatie

De natuur heeft door miljoenen jaren van evolutie efficiënte oplossingen ontwikkeld voor complexe problemen, waardoor biomimicry kan leiden tot technologieën en ontwerpen die vele malen efficiënter zijn dan door de mens gemaakte alternatieven.

Door natuurlijke processen en materialen na te bootsen, kunnen we duurzamere producten en oplossingen creëren die minder grondstoffen verbruiken en minder schadelijk zijn voor het milieu.

Wij vinden het een fascinerende wereld en zijn geïnspireerd geraakt door de vele mooie voorbeelden. Wellicht is Biomimicry wel het antwoord op jouw duurzame vraag! Er is online veel informatie beschikbaar over dit onderwerp dus laat je verrassen! Tip: Kijk eens op https://asknature.org Hier is veel informatie en inspiratie te vinden en bovenal, je kunt hier de natuur vragen welke oplossingen ze heeft voor jouw vraag.

Meer weten?

Sander van den Dries

Strateeg & founder

088 2039 999

sander@thebutterflygeneration.nl